Vier valstrikken voor live communicatie (2/4)

Valstrik #2: De universele claim

Er zijn slechts twee dingen die uw leven écht ingrijpend veranderen: kinderen en een relatie. Alde rest is op één of andere manier tijdelijk, van voorbijgaande aard. Alles wat u vandaag beroepshalve extreem belangrijk vindt, is dat wellicht niet meer over tien jaar, over 10 maanden of over 10 dagen.

Commerciële communicatie moet zich ver houden van universele waarden van de mensheid ; het belangrijkste doel is en blijft om een product of dienst aan de man te brengen. Een verzekeringscontract zal nooit een bron van geluk zijn. Hetzelfde geldt voor een volautomatische vandikteschaaf of eender welk ander product waarvoor je een factuur krijgt.

De valstrik van universele claims verbindt producten en diensten aan universele menselijke waarden die ver buiten hun bereik liggen.

 

Gepost door Christophe op 30 april 2015